Post thumbnail

Esports, of competitief videogamen, wordt steeds populairder in Nederland. Hoewel er geen exacte cijfers beschikbaar zijn over de grootte van de esports-industrie in Nederland, zijn er enkele statistieken en indicatoren die ons een idee kunnen geven van de omvang ervan.

Volgens een rapport uit 2021 van Newzoo, een wereldwijde leverancier van games- en esports-analyse, is Nederland de 14e grootste esports-markt ter wereld qua inkomsten, met een geschatte marktwaarde van $ 64,5 miljoen in 2021. Dit vertegenwoordigt een groei van 13,3% in vergelijking met het voorgaande jaar.

Het rapport constateerde ook dat er naar schatting 2,1 miljoen esports-enthousiastelingen zijn in Nederland, wat ongeveer 12% van de totale bevolking is. Dit omvat zowel actieve als passieve enthousiastelingen, wat betekent dat degenen die regelmatig esports spelen of bekijken, evenals degenen die geïnteresseerd zijn maar nog niet betrokken zijn.

Naast dit zijn er verschillende Nederlandse esports-teams en spelers die internationaal succes en erkenning hebben behaald in games zoals League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive en FIFA. Het land heeft ook een aantal toegewijde esports-organisaties, waaronder de Dutch Esports Association (DSEA) en de Esports Game Arena in Alphen aan den Rijn, een van de grootste esports-locaties in Europa.

Over het algemeen is de esports-industrie in Nederland nog relatief klein in vergelijking met andere landen, maar groeit snel en heeft een toegewijde fanbase en infrastructuur om het te ondersteunen.